Kjerag & Kjeragbolten – Tur over Lysefjorden i Sandnes kommune

Kjerag – majesteten i Lysefjorden. Kjeragbolten er den mest populære attraksjonen på denne turen blant turgåerne, men utsikten fra Nesatind imponerer kanskje vel så mye?! Kjeragbolten er ca. 5m2 stor og ligger kilt i en kløft i fjellet ca. 1000 m over havet. Kjerag er i likhet med Preikestolen en kjent tur, og så mange som opp mot 60,000 besøkende gikk turen i 2019.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
Sandnes
4,5 t
tur/retur
11 km
tur/retur
984 moh
nesatind
743 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Krevende

Fotturen fra Øygardsstølen til Kjerag har for det meste god og tilrettelagt sti, men allikevel er det enkelte bratte partier – kombinert med lengde og stigning som gir krevende i vanskelighetsgrad for dette turforslaget.

Det er montert kjettinger til å holde seg i på de bratteste partiene. Disse partiene går på nakent fjellterreng. Fotturen er T-merket og skiltet.

 

 

 

Turstart & parkering

Kjerag & Kjeragbolten - Parkering på Øygardsstølen

Parkering ved Kjerag Restaurant nede i Øygardsstølen i Sandnes kommune.

Fra Ålgård, kjør mot Oltedal, Dirdal og Gilja. Ved Byrkjedal fortsetter vi videre opp mot Hunnedalen på vei 45 mot Sinnes og Fidjeland. Ved skilt ned mot Lysebotn svinger vi av og fortsetter bilturen mot Øygardsstølen. Om litt er vi inne på fylkesvei 500 eller populært kalt Lyseveien som åpnet i år 1984. Herfra er det ca. 29 km til selve Lysebotn etter å ha kjørt igjennom de 27 hårnålssvinger i fjellsiden. Vi skal ikke så langt i dag da parkeringsplassen for turgåere til Kjerag er lokalisert like før, nemlig ved Øygardsstølen. Det er umulig å ikke oppfatte hvor enn skal svinge av og parkere på veien nedover.

Parkeringsavgift for bil 300,- NOK (kilde: Google Maps). 

Det er også mulig å ta buss fra Stavanger og Sandnes i slutten av juni til slutten av august. I tillegg er det båtforbindelse til Lysebotn både i lav og høysesong, egen bil / taxi fra Lysebotn og opp de 27 hårnålsvingene. Veien fra Sirdalen til Lysebotn er vinterstengt fra Oktober til mai/juni, kontakt vegvesenet for mer informasjon. GPS posisjon N59 02.742 E6 39.117.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fra Øygardsstølen er det godt tilrettelagt med turskilt og T-merket løype.

Fotturen starter fra Øygardsstølen, og starter egentlig ganske så brått. Første del går opp fra ca. 640 høydemeter til over 825 moh – og deretter ned igjen – og så videre oppover mot platået. Retningen er vestlig i det kuperte og spektakulære landskapet.

En må sette av ca. 2 – 2,5 timer hver vei for fotturen.

Kjerag & Kjeragbolten - En turgåer som hopper over på bolten

Turen er gått sommeren 2013, dato 20. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

Marker
Kjerag & Kjeragbolten – Tur over Lysefjorden i Sandnes kommune
1 km
1 mi

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Kjerag og Kjeragbolten er et kjent turmål for mange, også blant utenlandske turgåere. Mange ønsker å nyte utsikten fra Lysefjordens mektigste fjellparti inkludert oss selv. Turen til Kjerag har lenge vært pratet om og vi har ønsket å gå turen i løpet av sommeren 2013.

Fremme ved Øygardsstølen er parkeringsplassen nesten oppfylt men, vi klarte og lure bilen til på et forsvarlig vis. Ferdig pakket og smurt inn med solkrem starter turen i vestlig retning opp av Kjerag Restaurant, det er umulig å ta feil. Temperaturen nærmer seg opp mot 20 grader og en stigning fra 640 moh til 825 moh kjentes som oppvarming.

Kjerag & Kjeragbolten - Vi starter fra Øygardsstølen

Turen er tilrettelagt med kjettinger festet i stolper opp langs fjellryggen, det anbefales å holde seg fast til disse. Vell oppe av første fjelltopp kunne jubelen høres fra de mange turgåerne, jubelen var kortvarig da de oppdaget at terrenget gikk ned for å så gå opp nærmest like mye som første etappe. Men, for personer i normalt god form er Kjerag er realistisk turmål selv om det er betydelig tyngre enn f.eks. Preikestolen. I likhet med turen til Preikestolen var det også turgåere her som gikk i sandaler, det er absolutt ikke egnet sko for turen.

Kjerag & Kjeragbolten - Godt tilrettelagt fottur

Videre fortsetter vi opp mot neste fjelltopp som ligger på 870 moh. Det er også her kjettinger å holde i. Vi passerer et flott lite tjern og en sildrende bekk. Etter å ha fylt opp drikkeflaskene godt fjellvann bærer det i vei opp mot turens høyeste punkt 1024 moh. Vi skal nå legge bak oss nærmere 200 høydemeter før følelsen av flatt landskap blir en realitet.

Kjerag & Kjeragbolten - Rå utsikt ned mot Lysebotn

Langs fjellryggen oppover blir utsikten mer og mer ubeskrivelig. Lysebotn er nå et flott syn fra 1000 m høyde. Vi kan nærmest ikke vente på og få sett utsikten fra selve Kjerag området, eller Nesatind som “mini” Preikestolen heter. Videre på flatt terreng er det mange i likhet med oss selv som endelig kan puste lettet ut og nyte de majestetiske fjelltoppene langs Lysefjorden. Fremme på platået har Stavanger Turistforening bygget en varde med skilt som viser retninger til de forskjellige attraksjonene.

Vi gledet oss mest til utsikten langs Lysefjorden både i vestlig og østlig retning og velger dermed å gå til Nesatind før Kjeragbolten. Utsikten som møter oss er ubeskrivelig, jeg klarer ikke forklare hvor mektig naturen er opp av Lysefjorden.

Kjerag & Kjeragbolten - Mektig utsikt utover Lysefjorden

Å stå på toppen og kikke ut mot fjorden hvor båtene som egentlig er store blir små må oppleves. Jeg er glad i høye fjelltopper men, å stå like i nærheten av kanten og kikke ned gjør meg nærmest kvalmen og svimmel, her går det svimlende 1000 m rett ned. Vell, vi vil videre og går ca. 300m i sørlig retning ned i juvet hvor mange er samlet for å se på Kjeragbolten.

Kjerag & Kjeragbolten - 1000 m rett ned!

Turgåere står i kø for å hoppe ut på selve bolten, modig eller idiotisk? Det får være opp til andre enn meg og vurdere, men et lite feiltrinn vil føre til en luftig affære. Jeg turte ikke gå ut på selve bolten, og i tillegg ville ventetiden vært opp mot en time da det var 60-70 personer i kø. “Bolten” er en stein på ca. 5m2 som ligger kilt i en kløft ca. 1000 m over Lysefjorden. 

Kjerag & Kjeragbolten - Tid for litt niste, den tar vi ved varden

Vi beveger oss opp fra juvet og bort til varden hvor det er tid for litt niste. Dager som dette nytes og jeg skulle ønske vi bare kunne sitte her…

Men, vi har en lang kjøretur foran oss og er dessverre nødt til å starte på tilbakeveien som for øvrig går på samme sti. Vi fortsetter tilbake og hvis jeg tipper riktig har det vært mellom 500-700 turgåere i tidsrommet da vi gikk.

Har du ikke vært på Kjerag før? Da anbefaler jeg denne turen på det sterkeste! God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *