Rundturen i Hanabergsmarka og videre til Vigreskogen ligger nær sentrum av Nærbø med gode togforbindelser. I Hanabergsmarka er fotturen variert og byr på for det meste et åpent landskap med både krigsminner og fortidsminner. I Vigreskogen er det god sti og tydelig merking på trær. I skogens sørlige ende er det gapahuk. Rundturen går i ett “8 tall” med varierte muligheter. Turstart fra Vitengarden / Jærmuseet.
NYHETSBREV
Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.
Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!
* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.
Vanskelighetsgrad – Middels
Basert på turens lengde har vi kvalifisert rundturen som middels i vanskelighetsgrad. Fotturen har ingen nevneverdig stigning eller utfordringer. Stien i Vigreskogen kan være noe sørpete etter perioder med mye nedbør.
Underlaget veksler mellom grusvei, gruset sti, asfalt og skogssti. Det er gjerdeklyver to steder, de andre stedene er det grind. Husdyr på beite i sesong.
NB!
Det er skiltet med forbud mot sykling, hund og hesteridning i Hanabergsmarka.
Turstart & parkering
Parkering på opparbeidet p. plass v/ Vitengarden/Jærmuseet på Nærbø i Hå kommune.
Det er stor parkeringsplass nedenfor Vitengarden, ca. 100m fra anlegget. Det er gratis å parkere her, men vis hensyn til Vitengardens gjester. I tillegg til stor parkeringsplass er området tilrettelagt for sykkelparkering.
Det er mulig å reise kollektivt til Vitengarden ved bruk av tog. Fra Nærbø togstasjon er det knappe 20 minutt gange langs Skjærpebekken til gården.
Med bil fra Bryne, følg Rv44 (Jærvegen) mot Nærbø i sørgående retning. Sving av mot Lode og kirken i «Vigrekrysset» – det er skiltet langs veien. Sving av med kirken og følg Kviavegen 156 mot Vitengarden, ca. 1 km.
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
Turbeskrivelse
Fotturen starter fra den romslige parkeringsplassen i ved Vitengården/Jærmuseet i Hå kommune. Vi velger å dele rundturen inn i etapper;
- Fra parkeringsplass til Hanabergsmarka
Det er gruset sti opp mot anlegget til Vitengården og Jærmuseet. Vis hensyn til museets gjester. Bilveien må krysses og deretter fortsetter fotturen inn via “stein-geilen” som leder vei ned mot Hanabergsmarka. - Fra Hanabergsmarka til Hanaberget
Det er gruset sti og vei hele denne etappen. Ta til venstre og fortsett igjennom skogholtet i vestlig ende. Deretter følg grusveien rundt mot stedsnavnet “Båten”, men ca. halvveis skal en gå av grusveien og følge gruset sti videre mot Hanaberget, turens høyeste punkt med 49 meter over havet. Det er god utsikt fra bunkeren her! - Fra Hanaberget til Vigreskogen
Gå over gjerdeklyveren og følg grusveien ned mot bilveien som går til Høneland. Nede ved bilveien skal en gå til høyre – og deretter følge veien i ca. 335 meter. Ta inn til venstre på traktor/kjerrevei ned mot Vigreskogen. - Fra Vigreskogen til parkeringsplass
I Vigreskogen velger jeg å gå til høyre først. Skogen er lun, men oversiktlig og det er synlig merking på hele rundturen. Gapahuken ligger i den sørlige enden av skogen.
Rundturen i Vigreskogen avsluttes der den startet. Så må en følge traktor/kjerrevei ut til asfaltveien og deretter grusvei opp til Hanaberget igjen. Videre over Hanaberget og ned mot Audamotland. Herfra på grusvei ned mot bilveien og tilbake til parkeringsplass. Åpent og oversiktlig landskap.
Turen er gått vinteren 2021, dato 6. februar.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Aktivitetsmuligheter & informasjon
Aktivitetsmuligheter
Museum | Gapahuk | Dyreliv |
Audamotlandstjørna | Historie | Skog |
Turløype |
Merk!
- Det er skiltet med forbud mot sykling, hund og hesteridning i Hanabergsmarka.
Annonse
Turreferat
Drømmevinteren på Jæren fortsetter! Det er strålende sol, ingen vind og perfekte forhold for å være aktiv utendørs.
I dag har jeg valgt en sentrumsnær fottur som passer like bra til alle årstider. Fra Hanabergsmarka til Vigreskogen går fotturen i et “8-tall”, og jeg starter fra parkeringen like nedenfor Vitengården/Jærmuseet.
Jeg følger en gruset sti parallelt med bilveien opp til Vitengården. Muset har stengt, men i Hanabergsmarka er det mye folk! Området passer til trening, rekreasjon og som turområde hele året. I tillegg finnes det ruiner fra 2. verdenskrig og flere mektige gravhauger fra jernalder tider, ca. 3000 år siden.
Fra Hanaberget er det god utsikt og det er enkelt å forstå hvorfor bunkeren fra 2. verdenskrig ble plassert nettopp her. Det er mulig å utforske bunkeren innvendig. Det er lys i tak og plakater på veggene innenfor.
For en utsikt og vær! Området tiltrekker seg mange turglade. Flere er ute til fots, men også mange har funnet frem både skøyter og ski. Jeg er på vei ned mot Vigreskogen – og det føles jo nesten litt “galt” å gå i skogen i solskinn?
Heldigvis er skogen stedvis åpen og sola møter meg ved flere anledninger mellom trærne. Det skaper det en veldig flott stemning!
Turløypa i Vigreskogen er godt merket og underlaget er behagelig. På de våteste partiene er det gjort tiltak.
“Sætra” i Vigreskogen består av et område laget og tilrettelagt av Vigre barnehage. Vis hensyn, rydd opp etter deg og overhold eventuelle regler. Fint sted å ta nistepakken når stedet ikke er i bruk.
Jærsk vinter 2021 – skøyter og ski på Audamotlandstjørna. Like i nærheten står flotte og restaurerte bygninger som tilhører gården på Audamotland. Anbefaler å legge turen innom hit på veien tilbake.
Jeg følger grusveien ut mot bilveien og deretter tilbake til parkeringsplassen.
En flott dag ute på en sentrumsnær rundtur!
Annonse