Frafjordhatten byr på en svimlende utsikt i et spennende og variert terreng. Turen starter brått opp kjærlighetstien og slynger seg videre blant flere idylliske tjern og vann. Selve etappen er krevende, men med drøssevis av minneverdige og naturrike opplevelser er det bare å ta tiden til hjelp. Turen starter fra Molaug, litt før p. plass til Månafossen og avslutter ute med Øyren (Frafjorden).
Sett av 5t på den totalt 13,5 km lange rundturen.
Vanskelighetsgrad – Krevende
Fotturen opp fra Molaug og opp til Frafjordhatten er ikke merket. Derimot er det sti og noen steder nødlet. Terrenget er stigende og det er gode partier med stigning. Det er også bratte partier og varierende sti ned mot Øyren (Frafjorden). Allikevel er det en fullt overkommelig fottur for mange, men enn må regne god tid, ha med kart og kompass, nok mat og drikke + ekstra klær.
Fotturen er gradert krevende grunnet turens lengde, stigning, fraværende merking (kun noen steder) og bratte partier (ned mot Øyren).
Turstart & parkering – Molaug
Parkering ved “bygda huset” på Molaug (Frafjord – Gjesdal).
Fra Ålgård, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg Rv45 og fortsett forbi Oltedal og Dirdal. Ved Gilja er det skiltet til Frafjord, følg Giljastølveien 281 igjennom den lange tunellen. Fortsett forbi Frafjord, men ikke langt. Like før Molaug er det et hvitt Bygda hus på høyre side, her parkerte vi og startet turen fra. Parker uforstyrret og blokker ikke veier. GPS posisjon N58 50.532 E6 20.956.
Turslutt & parkering – Øyren (Frafjorden)
Parkering ved campingplass på Øyren.
Fra Ålgård, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg Rv45 og fortsett forbi Oltedal og Dirdal. Ved Gilja er det skiltet til Frafjord, følg Giljastølveien 281 igjennom den lange tunellen. Like etter er det skiltet ned til Frafjord Spa, samt til campingplass. Sving av til venstre og fortsett over brua til Frafjordåna. Tilrettelagt parkeringsplass, kroner 50,- i parkeringsavgift. GPS posisjon N58 50.764 E6 16.982.
Turbeskrivelse
Vårt turforslag starter fra Molaug i Frafjord. Det er ingen merking eller sammenhengende sti fra Molaug til Frafjordhatten. Men, en vil kunne se synlige tråkk og gode holdepunkter (Kjærlighetsstien, vann og tjern). Det er nødlet opp mot Frafjordhatten.
NB!
Lukk alle grinder etter deg. Husdyr på beite!
Bilveien krysses og turen starter med å krysse elva på bru mot Molaug. Følg veien innover i ca. 500m og videre opp “Kjærlighetsstien”.
Kjærlighetsstien følges oppover, og en blir raskt god og varm. Utløpet av Stølsvatnet krysses på god bru og fotturen fortsetter videre opp mot Murtedalstjørna.
Opp av Murtedalstjørna er terrenget stigende. Ved foten av Frafjordhatten (sørlig ende) starter oppstigningen. Det er her nødlet flere steder opp til toppen. Vi anbefaler allikevel alltid bruk av kart & kompass / GPS.
På toppen av Frafjordhatten er det først og fremst en enorm utsikt – ja, enorm! I tillegg er det egen turbok like ved varden.
På fotturen ned til Øyren (Frafjorden) følges samme rute ned til sørlige “foten av Frafjordhatten” (se kart nedenfor). Deretter er det nå rødmerket løype ned til Flæætjørn, Dypingen og i lia ned mot Øyren. Vær oppmerksom på at siste rest av dette partiet er bratt, men det er god sti nedover.
Dersom du synes det er utfordrende å gå bratt ned, er det flere som starter denne fotturen fra Øyren og går mottatt av hva vi har beskrevet.
God tur!
Turen er gått våren 2014, dato 21. september.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Turreferat
Det er et flott turvær og tilnærmet vindstille. En av bilene er satt igjen på Øyren ved campingplassen, mens vi nå står ved bygahuset på Molaug. Alternativt kan en gå/sykle på asfalt de fem kilometerne fra Øyren til Molaug. Sekken er godt festet til ryggen, og vi følger brua mot Molaug over elva. Her passeres et par gårdstun, før kjærlighetsstien (Norddalen) tar oss opp i lia ved fossen og Stølsvatnet. Turen starter tøft og bratt, men på god sti, ta tiden til hjelp og spar på kreftene.
Stølsvatnet er passert og det er ingen hemmelighet at vi setter pris på det noe mer lettgåtte, og flatere terrenget som er å finne her. Flere hytter er å se i området, noen av dem passeres. Ved Murtedalstjørna går vi over ei trebro utformet som en stige, det idylliske terrenget rundt oss faller vi pladask for. Her tar vi en velfortjent rast i høstkledde lier og sletter omringet av svære fjellformasjoner, tjern og vann.
Stien opp fra Murtedalstjørna går i ei skogkledd li, men avtar brått ved tregrensa. Bjørketrærne sammen med vegetasjonen rundt byr på en uforglemmelig fargekombinasjon, og pryder det hele, høsten har for lengst inntatt fjellheimen. Siste rest opp mot Frafjordhatten er et faktum, det er enkelt å “lese” på det bratte terrenget hvor dette er. I tillegg er det nødlet fra foten av fjelltoppen og helt til topps. Selv nå, langt uti løypa er det ingen grunn til å gi alt, vi er “bare” halvveis på rundturen.
Heidi og jeg har nådd toppen og vi har også sett den store varden en god stund, ettersom den vises langveis fra. Utsikten er svimlende og nærmest enorm, vi blir stående og måpe. Heidi liker å klatre, og da er det bare en ting som gjelder, hun må nemlig helt til topps av Frafjordhatten. Jeg tar det hele klinkende med ro fra bakkenivået, og skylder som vanlig på at “jeg må fotografere” samt “skrive oss inn i turboka”.
Å la seg rive bort fra den enorme utsikten er ikke lett. Heidi klyver helt utpå kanten, mens jeg selvfølgelig må stå noen meter unna for og, ja fotografere. En må være klar over at det går stupbratt ned på nordsiden, hold litt avstand og studer utsikten fra trygge omgivelser er mitt råd.
Fra foten av Frafjordhatten (hvor vi gikk opp). Følg rødmerket løype i terrenget ned mot tjernet Dypingen, det er ikke alle steder en god og tydelig sti. Stien går langs Flæetjørn og ned mot Dypingen.
Før vi gir oss ut på den bratte og skogkledde lia ovenfor Frafjorden, er det tid for en pause. Heidi finner frem kaffepulver mens jeg henter vann og setter til koking. Nå skal det bli godt med en god og velfortjent pause. De mørke skyene henger over oss, men det gjør også sola som presser seg igjennom, og lyser opp fjorden nedenfor oss. Det hele skaper flotte motiver i en ellers vakker og enorm natur.
Etappen ned mot Frafjord fra Dypingen er rødmerket, det kommer godt med, for det er rett og slett virkelig bratt ned hit. Men, aldri noe vi blir skremt av. Det var ikke bare Heidi og jeg som hadde tenkt oss ned, dessverre var det ikke enkelt i dette terrenget å komme oss forbi en saueflokk, men det gikk etter litt gange utenfor stien. I lia passeres flere flotte, men små fossefall og det glimtes stedvis til med utsikt utover Frafjorden i det vi går mot campingplassen. God Tur!
Annonse