I Eigersund kommune finner vi Eigerøy fyr. Fyret var påtenkt allerede i år 1824 på Eigerøy, men pga uenighet om hvorvidt det var behov for et fyrtårn langs Jærkysten ble planene lagt på is. Fyrkommisjonen vedtok i år 1852 at fyret skulle bygges nettopp her. Fyret ble bygget i perioden 1853 – 1854. På det meste var 75 arbeidere i jobb igjennom byggeperioden for å ferdigstille fyrtårnet. Store deler av turen går på grusveg med unntak av siste 700m som går på merket sti ned til fyrtårnet. Det vil være mulig å ha med barnevogn frem til stien starter, her er det også tilrettelagt for turgåere. Du bør sette av 1,5 – 2 t tur/retur for å gå den totale lengden på 4,6 km tur/retur.
NYHETSBREV
Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.
Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!
* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.
Vanskelighetsgrad – Enkel
Enkel og familievennlig fottur til Eigerøy fyr. Hoveddelen av fotturen går på grusvei. Siste ca. 700m av fotturen går på sti som er godt merket.
Fantastisk kystlandskap – som både er vakkert på klarværsdager og spennende på uværsdager!
Turstart & parkering
Parkering ved Renna i Eigersund kommune.
Fra Eigersund sentrum bruker du ca 10-15 minutt med bil. Strekningen er på ca. 9,4 km. Kjør opp og forbi Shell bensinstasjonen – og ut videre mot Eigerøyveien 502 og over brua. Ta til høgre i rundkjøring mot Eigerøy fyr, vei Ytstebrødveien 65. Følg så veien forbi Skadberg langs sjøen og ta så av inn mot Segleimsveien. Godt skiltet og lett oversiktlig parkeringsplass. GPS posisjon N58 26.489 E5 53.195.
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
Turbeskrivelse
Fotturen til Eigerøy fyr går i et nakent kystlandskap. Fra parkeringsplassen er det godt merket og fotturen følger grusvei største del av turen. Det er kun de siste 700 m ut mot fyrstasjonen som følger sti, men også denne er godt merket!
NB!
Det er husdyr på beite og grinder SKAL lukkes etter deg. Ja, selv om du ser noen 100 m lenger borte som kanskje også skal igjennom – LUKK GRINDEN. Bonden har ved flere anledninger måtte gå ut i medier for å få bukt med denne ukulturen. Det burde vært unødvendig!
Turen er gått sommeren 2013, dato 3. juni.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Annonse
Turreferat
Turen gikk i dag til Eigerøy fyr, faktisk Norges høyeste støpejernsfyr. Turen starter fra tilrettelagt parkeringsplass nede ved Renna. Det er ingen tvil om hvor turen starter men, det kan være greit å legge merke til at svarkort til spørsmåla som finnes langs veien ligger i svart postkasse. Postkassen henger på stor informasjonstavle like i nærheten av parkeringsplass, tavla inneholder nyttig informasjon og historie som kan være greit å ha lest før turen. Turen starter og vi går over broa og inn på flott tilrettelagt grusvei, veien ble laget i år 1996 takket være positive grunneiere.
Vi fortsetter videre inn på Midtbrødøya, terrenget rundt oss er preget av små områder med innmark omringet av lynghei, myr og en beskjeden mengde skog. Enkelte områder går du i lag med sauene på øya, noen av dem er tamme og kommer gjerne bort for å helse på!
Gruset veg går på lesiden av øya, nedenfor Engjavigfjellet i østlig retning. Selv om deler av turen går på lesiden bør du kle deg godt. Etter ca 1,8 km stopper grusveg og rødmerket sti starter ned mot fyrvokterbolig og Eigerøy fyr.
Fremme ved fyrvokterboligen har Dalane Friluftsråd satt opp turkassen hvor du kan signere deg inn i tur boka. Vi fortsetter over gangvei laget av betong mot Eigerøy fyr. Fyret ble bygget i perioden 1853 – 1854 og på det meste var det 75 arbeidere i sving for å ferdigstille Norges høyeste støpejernsfyr. Byggeperioden var kort grunnet støpejernsfyret ble levert i seksjoner som ble satt sammen på plassen.
Seksjonene ble levert av Bærums verk og Horten mekaniske verksted. I tillegg ble det bygget fyrvokterbolig, uthus, naust og landingsbrygge. Fyret ble tatt i bruk for første gong 16.11.1854 men, først i år 1932 ble fyret tilkoblet elektrisitet. I år 1989 ble fyret automatisert og avfolket etter ulike betjeningsordninger. Fyret har åpent i helger og sommerferien, for mer informasjon kan du klikke deg inn på Eigersund kommune sin hjemmeside. Veien tilbake går på samme sti, ca. 700m før du er tilbake på grusveien.
Fin tur i dette spesielle kystlandskapet som passer godt til kveldsturer i sommerhalvåret eller som familietur i helg/ferie når fyret er betjent.
NB!
Husk forbud mot hund i perioden 15.mars til 15.oktober grunnet beitedyr.
God tur!
Annonse