Turen til Bjørndalsnibå i Hå kommune er en tur som varmt kan anbefales. Her synger de mange fuglene sine vise vers i skogkledde lier, og elveos fra Ognavassdraget kan høres på lang vei fra stien via Rabali Naturreservat. Mot slutten av turen forlates skogsterrenget til fordel for et utsiktsrikt og nakent heiaterreng. Sett av 3,5 t tur/retur på den totalt 11,8 km lange turen.
NYHETSBREV
Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.
Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!
* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.
La oss si det først som sist – Turen fra Søra Hetland til Bjørndalsnibå er svært varierende!
Her vil en vandre i klassisk grantreskog til trollsk edelløvskog i Rabalia Naturreservat. Ognavassdraget bruser like ved turens første halvdel, og fuglekvitter er en selvfølge.
Vanskelighetsgrad – Middels/Krevende
Basert på turens lengde og stigning er denne turen klassifisert til Krevende i følge Nasjonal Merkestandard. Vi velger allikevel å vurdere turen til og «vippe» mellom Middels og Krevende, dette fordi deler av traseen går på grus- og skogsvei, og lengden derfor ikke er representativt til et «Krevende turforslag» ene og alene.
For denne turen er de ulike strekningene varierende – med alt fra skogstier, grusvei, skogsvei til terreng i ulendt terreng. Igjennom Rabalia Naturreservat er det også svært kupert, og her gjelder det å sette foten riktig for hvert steg.
Stien er for det meste god og merkingene likeså, det er greit å finne frem i dette turområdet.
En må passere enkle partier med ur/stein, – husk at disse kan være sleipe/glatte etter fuktige perioder. Noen steder er også stien sørpete, dette vil variere noe fra årstid til årstid. Det er også lite stigning fordelt ut på kilometer.
Turstart & parkering
Parkering ved Hetland kraftstasjonen på Søra Hetland, i nærheten av Ogna skole.
Fra Nærbø, følg Nørdsjøvegen Rv44 i sørlig retning forbi Varhaug, Vigrestad, Brusand og inn til Ogna sentrum. Ved Ogna passeres en Esso stasjon på høyre side, like etter er det skiltet inn til venstre ved idrettsanlegget. Følg Salthellerveien ca. 300m forbi idrettsanlegget, ta til høyre og inn på tredje avkjørsel til venstre ved Lindtjørn veien, fortsett til Hetland kraftstasjon via gårdstunet.
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
Turbeskrivelse
Fra Søra Hetland til Bjørndalsnibå er det merket sti/vei, i tillegg til å være skiltet. I starten er «pålene» merket med både en blå og en rød farge, den røde går til Bjørndalsnibå, mens den blå går til Ualand. Like før Ualand er det et stiskille, følg anvisning til Bjørndalsnibå – herfra er pålene og merkingen rød.
Merk!
Enkelte steder igjennom Rabalia Naturreservat kan det være litt dårlig merket, og det vil være nødvendig å stoppe litt opp for å studere terreng/lete etter merking. Men generelt synes vi at det er godt tilrettelagt og greit å finne frem i dette turområdet.
Turen er gått våren 2017, dato 01. mars.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Annonse
Turreferat
Turen starter fra Hetland Kraftstasjon. Det er både skiltet og merket her, slik at det er ikke vanskelig å finne frem til turens startsted. En bred turvei går oppover i den skogkledde lia. Denne veien fortsetter mot Stem Holmavatn, men så langt skal ikke vi. Ved ei tregrind ca. 200m fra startstedet er det på nytt skiltet til Bjørndalsnibå med rød skrift, og til Ualand med blå skrift. Heidi og jeg går igjennom her og fortsetter på sti inn i skogen. Vi balanserer på stener over små og mellomstore bekker i den skogkledde lia. Lenger nede hører vi elveos fra Ognavassdraget.
Idylliske Rabalihølen passeres på veien inn mot naturreservatet i Rabalia. Det er trolsk stemning i fjellskråningen, edelløvskogen slynger seg i alle retninger, også ut i stien. Det er merket her og, men enkelte steder kan det være nødvendig å stoppe litt opp å se etter neste blå punkt. Men det gjør ingenting, for på dette flotte stedet må en ta seg tid til å stoppe opp litt uansett.
Den bratte og skogkledde lia avtar, det samme gjør stien. En grusvei overtar som kjørevei inn til ei lita rød hytte som passeres uforstyrret. Langs traseen finnes en rekke tre påler, disse er merket både med rød- og blåmaling. Sistnevnte går til blant annet Homsevatnet, Ualand og Øvrabø, mens røde merker viser vei til fjelltoppen Bjørndalsniba – hit hvor vi er på vei.
Det er tydelig skiltet til Bjørndalsnibå, så vi fortsetter i skiltets retning på skogsvei opp i det skogkledde og idylliske terrenget.
Det er tydelig hvor neste stiskille er med synlige skilt, selv et godt stykke opp i en noe overgrodd skogsvei. Det ikke bare tydelige skilt, men også ei lita bro som går ut i det nakne terrenget.
Flere små tjern og vann passeres på veien mot toppen. Terrenget er småkupert, nakent og oversiktlig. Det er lett stigning på veien opp, men noe økende mot slutten. På toppen er det ikke bare god utsikt, men både varde og turbok – husk og skriv deg inn i besøksprotokollen.
Heidi og jeg setter oss ned på toppen, og koser oss med litt mat til det som kanskje er kommunens beste utsikt? På menyen står ei Indisk kyllingsuppe, medbrakt på termos. I tillegg har vi kjøpt med oss noen ferske og grove rundstykker.
Turen går tilbake i samme fotspor til Søra Hetland. God tur!
Annonse