Turen til Hovlandsheia går til minnesmerket i forbindelse med flyhavariet under tungtvannsaksjonen på Vemork, også kalt “Operasjon Freshman”. To tapre australiere sammen med 15 briter, gav sitt liv for friheten under 2. verdenskrig og for å stoppe Hitler i å utvikle tungtvann til atombomber. Dessverre lyktes de ikke og glideflyet gikk ned i lia.
NYHETSBREV
Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.
Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!
* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.
Vanskelighetsgrad – Enkel
Fotturen er vipper mellom enkel og middels i vanskelighetsgrad. Det er for det meste god sti og fotturen er både rødmerket og skiltet fra Hovland. Noen våte partier, så husk vanntett fottøy.
Fotturen er merket enkel iht nasjonal merkestandard basert på terreng, lengde og stigning.
Turstart & parkering
Tilrettelagt parkering på Hovland i Eigersund kommune.
Parkering på anvist parkeringsplass langs Lensmann Hovlands vei før første gård på Hovland (Eigersund kommune). Fra Nærbø bør du sette av ca 50 minutt en vei. Korteste vei via Bue og ut på E39 i sørlig retning. Fortsett på E39 forbi Vikeså og Bjerkreim til Helleland, like etter svinger du av til Sirdalsveien 42. Fortsett langs vatnet som videre går over til elv opp hvor skilt til “Krigsminne 0,4km” kommer til syne langs veien, sving til venstre og følg veien videre til parkeringsplass. GPS posisjon N58 32.606 E6 09.755.
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
Turbeskrivelse
Fotturen er både merket og skiltet fra turstart.
Følg asfaltveien videre i ca. 50 m fra parkeringsplassen – i retning gården. Det er merking som viser veien videre, først i terreng, og så noen få meter på traktorvei – og så bærer det ut i terrenget igjen. Retningen er nordøstlig.
Følg merking videre opp mot Stykkjetjørn. Herfra over ei myr og videre opp til varden i fjellsiden ved Hovlandsheia.
Turen er gått sommeren 2013, dato 19. august.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Annonse
Turreferat
Sekken er ferdig pakket og sitter godt på ryggen, turen starter på asfaltert vei knappe 50 m opp mot gården like i nærheten. Men, først benytter vi anledningen til å lese igjennom litt informasjon som er hengt opp på informasjonstavla like i nærheten av parkeringsplassen. Vi følger merkingen langs veien opp i lia hvor sti i tett skog/kratt fører oss ut bak og uforstyrret forbi gårdstunet like i nærheten.
Vi stiger innom en kort visitt på landbruksvei før rødmerkede pinner viser vei ut og inn på et gammelt vei drag opp mot Smitteskaret. Etter å ha passert “Smitte” skaret føler jeg meg like frisk selv etter 10 dager.
Ut av Smitteskaret samtidig med at vi stiger i landskapet kommer en fantastisk utsikt til syne, blant annet ser vi Navarsheia, Lammeknuten og Gyaaksla for å nevne noe.
Det er mulig å ta en titt på ruiner som er å finne langs den gamle ferdselsveien for å ta et lite avbrekk fra stigningen, for det stiger faktisk stort sett fra start til slutt med en differanse fra ca. 100 til 361 moh.
Vi er fremme ved Stykkjetjørn som ligger idyllisk til blant skogkledde fjelltopper, myrlendte parti og åpne partier med stedvis høyt grønt gress og lyngbusker.
Fra Stykkjetjørn fortsetter vi videre på sti over myrlendt parti, herfra ser vi varden et stykke opp i lia med gjestebok kassa like ved.
Minneplakket er montert på varden for å hedre Normann Davies og Herbert Fraser fra Melbourne i Australia sammen med 15 briter som under 2. verdenskrig prøvde å lykkes med å bombe Vemork anlegget i Rjukan hvor Hitler utviklet tungtvann som råstoff til atombomber. Sannsynligvis den 19.Nov 1942 fikk både trekkflyet og glideren problemer med ising noe som antas å være grunnen til at glideren gikk i fjellveggen. Tre av mannskapet på 17 ble drept i havariet mens tre ble hardt skadet, de siste 11 kom fra ulykken uten større skader. De to sprekeste klarte å komme seg ned til lensmannsgården hvor situasjonen ble forklart til lensmann Theodor Hovland og sønnen Trond.
Britene forstod raskt at det ville være umulig å holde redningsaksjonen skjult for tyskerne og var innforstått med å gå i tysk krigsfangenskap. Tyskerne kom raskt til havaristedet og de gjenlevende ble ført til Slettebøleiren hvor de en etter en ble ført frem og henrettet, fra den unge tyske offiseren som ledet avrettingen ble det ropt ut “Hoch-Legt an-Feuer Frei” som oversatt til Norsk blir “Klar-Sikt-Ild”.
Fra varden er utsikten i sørlig og østlig retning virkelig en nytelse, frodig natur så langt vi kan se blant fjelltopper og skogkledd terreng. Jeg finner frem tur boka i kassa som henger like i nærheten av varden og “signerer oss inn”.
Etter en god pause vender vi nesen hjem i samme fotspor. God Tur! 🙂
Annonse