Jærkysten – Fra Hå Gamle Prestegård til Skeie

Jærkysten - Idyllisk ved Hå elva og Jonsahuset

Jærkysten byr på fantastisk natur omringet av et rikt fugle- og dyreliv. Strekningen fra Hå Gamle Prestegård til Skeieskogen byr også på flotte naturopplevelser. Turen starter fra Hå Gamle Prestegård som er en kunst og kulturinstitusjon i et tradisjonsrikt og verna anlegg, dersom du ønsker å starte fra Skeieskogen er selvsagt det også mulig.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
2 t
tur/retur
8,3 km
tur/retur
14 moh
høyeste
punkt
85 m
stigning
hiking-
sko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel

Lettgått fottur langs Jærkysten. Det er tilnærmet ingen stigning og landskapet er godt å gå i. Hengebrua kan gjerne føles litt luftig for noen. Nede ved Håtangen beiter husdyr (kyr) og det er satt opp skilt “Okse på beite, all ferdsel på eget ansvar”. I sesong er det mulig å gå utenom dette stedet og istedenfor følge grusveien mot Selvåg og videre mot Raunen/Saltebukta.

 

 

Turstart & parkering

Jærkysten - Parkering ved Hå Gamle Prestegård

Parkering på opparbeidet parkeringsplass ved Hå gamle prestegård.

Fra Bryne, følg Rv44 til Vigre i Hå. Sving til høyre og inn på Vigre, kjør i 1,3 km og hold til høyre på Håvegen. Følg Håveien i 2,2 km til du er fremme ved Hå Gamle Prestegård. GPS posisjon N58 39.991 E5 33.045.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fotturen starter fra Hå Gamle Prestegård. Det er skiltet enkelte steder, men ingen merking på fotturen. Men, vi opplever det enkelt å finne frem.

Fotturen starter opp mellom bygningene ved Hå Gamle Prestegård. Fortsett videre ut langs jordene og videre bort mot Hå-elva og Jonsahuset (hvitt hus).

Hengebrua ved Jonsahuset må krysses. Videre herfra på grusvei ned mot Håtangen. Er det husdyr på beite anbefales det å gå til høyre ved Mariahuset (hvitt jærhus) og følge grusveien direkte mot Selvåg og videre mot Saltebukta og deretter Skeie. Fotturen går i samme fotspor tilbake.

Jærkysten - Hå Gamle Prestegård

Turen er gått sommeren 2013, dato 21. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Strekningen fra Hå Gamle Prestegård til Skeieskogen er en familievennlig tur langs jærkysten, her kan ungene springe og leke. Området er åpent og utsikten er fantastisk, terrenget er varierende og lettgått langs strender, stier og grusveier.

Jeg våknet av sola som skimtet inn igjennom gardinene, utkvilt etter en krevende tur til Kjerag dagen før står jeg opp og bestemmer meg med frokostbordet for å ta en rolig vandring langs jærkysten. Strekningen ble fra Hå Gamle Prestegård til Skeieskogen, med start fra førstnevnte. Sola skinner og temperaturen er godt opp mot 20 grader men, langs kysten blåser det ofte og det var ingen unntak for turen i dag. Men, det er ikke hver dag en setter like stor pris på litt kald vind fra nord som i dag. Jeg går opp mot Hå Gamle Prestegård som er en kunst og kulturinstitusjon, fortsetter videre ned mot den populære hengebroa over Hå elva.

Jærkysten - Bru over Håelva

Jonsahuset på andre siden var trolig utleid, kanskje til ivrige fiskere langs Hå elva? Jonsahuset ble bygget av spritgrosserer Jonsen fra Stavanger i 1899. I midten av 1960 årene var det 12 gårdbrukere som kjøpte huset. Familien Jonsen brukte da huset til sommerbolig. Huset er restaurert i senere tid, nærmere bestemt år 1990.

Jærkysten - Idyllisk ved Hå elva og Jonsahuset

Videre fra Jonsahuset bærer det i vei mot Håtangen som er en idyllisk plass ved utløpet av Hå elva. Jeg anbefaler å ta turen ned dersom det ikke er okse på beitet, det er nemlig satt opp ei grind med et stort skilt merket “Okse på beite. Ferdsel på eget ansvar! Lukk grinda”. Dersom du ikke føler deg trygg på å gå inn her er det ikke nødvendig, veien bort til Nærlandstranden går nemlig like ovenfor å på trygge grusveier langt fra både okse og kyr. Jeg er selv ingen tøffing når det gjelder store dyr, og hvert fall ikke okser. Men, til tross for merkingen listet jeg meg rolig inn for å gå ned til Håtangen. 

Jærkysten - Flott ved Håtangen

Jeg så aldri noen okse og terrenget er oversiktlig dermed følte jeg meg trygg. Ta dette opp til vurdering i hvert enkelt tilfelle.

Turen fortsetter litt tilbake før jeg fortsetter videre på grusvei i nordlig retning, jeg er omringet av frodige jorder fulle av gullerotplanter, potetplanter og gress. Like etter bukta Selvåg er jeg ved Nærlandstranda, som vanlig er jeg ikke alene langs de populære strendene ved Jærkysten. Noen har kommet for å sole seg, andre for å gå tur. Sandmassene langs stranden er tettpakket like bort til Raunen hvor det bærer opp i sanddynene.

Jærkysten - Sandstrand så langt øyet kan se!

Fra Nærlandstranda og bort til Refsnesstranda følger jeg stien i sanddynene, det kan være smart fordi stien leder vei bort til bro for å krysse Salteåna som renner like att med parkeringsplassen til Refsnesstranden. Over på nordsiden av Salteåna er det fritt frem og følge strandlinjen eller å gå blant blomstrende stier bak sanddynene. Jeg tok turen som en “rundtur” for å variere litt. Refsnesstranda er populær både til bade og sol lystne gjester i tillegg til å være ei treningsområde for mange. Like etter stranda er jeg ved dagens turmål, Skeieskogen. Skogen er “innredet” med campingplasser, og like i nærheten er det landingsstripe for småfly. Etter en kort visitt fortsetter jeg på turen tilbake mot Hå Gamle Prestegård hvor bilen står parkert. Det er selvfølgelig mulig å organisere med en bil i hver ende for å halvere distansen.

Jærkysten - Ha en god tur

Merk!
Området langs jærkysten er fredet og naturverngrensene viser igjen på mange kart. Generelt er det viktig å ta hensyn til dyre- og fuglelivet samt natur- og kulturminner. I tillegg er det hytter og campingplasser hvor det kan være greit å vise hensyn. God Tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *