Storaberget ruver 342 moh og viser majestetisk fra flere steder. Turen starter fra Hogstad i Sandnes kommune og går opp mot Vannverket som ble bygget av tyskerne under krigen. Jeg valgte å gå rundturen og gikk opp til Grindavatnet først for og så fortsette opp mot Grastofjellet og til slutt Storeberget. Stien er godt merket og lett synlig. Rundturen anbefales, terrenget er varierende og fantastisk. Du bør sette av ca. 3,5 t tur/retur inkludert pause. Turen er på godt 8 km og gir en stigning på hele 440 høydemeter sammenlagt.
NYHETSBREV
Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.
Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!
* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.
Vanskelighetsgrad – Middels
Fra Hogstad følger rundturen en god sti som er lett synlig. Det er noen få kneiker enn må opp og til sammen er det ca. 440 høydemeter på turen. Det kan stedvis være noe sørpete så gode og vanntette sko er å anbefale!
Vanskelighetsgrad er satt til Middels.
Turstart & parkering
Parkering på opparbeidet parkeringsplass nede ved Hogstad gård i Sandnes kommune.
Fra Ganddal, kjør ut på E39 i sørlig retning. Sving av mot Røldal, Lauvvik og Hommersåk. Følg så veien rett frem mot Vatne og Lutsiveien 13 / 516. Sving ned mot Hogstad gård. Det er skiltet 400-416 på høyre side av vegen. Sving av her og kjør ned til parkeringsplass.
OBS!
Vis hensyn og parker uforstyrret! Det er på tillitt fra en snill grunneier at en får parkere her. Er det fullt så er det fullt. Da velger man en annen tur!
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
Turbeskrivelse
Fra Hogstad er det satt opp informasjonsskilt.
Følg grusveien ned mot grustaket. Fotturen fortsetter på “kjerreveg” blant beitende dyr – vis hensyn! Det er merket videre opp mot “vannverket” etter krigens dager. Videre går fotturen opp til Grinavatnet 182 moh.
Følg stien videre langs vatnet på sørsiden. Det er tydelig sti. Neste stopp er Grastofjellet og videre oppover forbi bygdeborg og opp til Storaberget.
Til toppen er en avstikker, slik at en må litt tilbake for å komme inn på stien som fører ned igjen til “kjerreveien” og tilbake til grustaket og gården.
Turen er gått sommeren 2013, dato 29. juni.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Annonse
Turreferat
Storaberget er en populær topptur blant variert terreng og kulturminner. Turen starter fra Hogstad hvor det er tilrettelagt parkering.
Et informasjonsskilt er satt opp like i nærheten som viser veg hvor du er og hvor du skal, dersom du har bestemt deg for Storaberget. Terrenget byr nemlig på flere turmuligheter enn “bare” Storaberget. Jeg derimot skal til Storaberget med en rundtur innom Grindavatnet og retningen startet ned mot grustak på grusveien. Nede i enden av bakken må jeg vente litt til avløyseren har sluppet kyrne ut i utmarka, ja akkurat der hvor jeg skal forbi 🙂
Turen fortsetter på kjerreveg blant beitende kyr og sauer opp mot vannverket som ble bygget av tyrskerne. Faktisk så tidlig som år 1941 ble Grinavassdraget påtenkt og består av Grindavatnet og Lomstjørn som tilsammen skulle levere 800.000 kubikkmeter i året.
Bygningen står enda og passeres med få meters avstand fra stien. Vannverket ble driftet frem til ca år 1970 og “bunkers” nede att med stien er nærmest et lite kontroll bygg for å tilpasse trykket. Bygget er flislagt på innsiden. Vi må videre og like etter “bunkersen” kommer jeg til et stiskille som viser veg opp til Storaberget og Grindavatnet. Jeg skal mot Grindavatnet og fortsetter på steinete sti igjennom Stokkhammarskaret, på min høgre side er det ei lita hule som er inngangen til vannverket sine vannrør den gangen. Jeg går ikke inn men, velger å fortsette oppover blant tett bjørkeskog og fuglekvitter. Grindavatnet og badeplass kommer til syne på toppen. Stillheten og naturen som møter meg her oppe er fantastisk, her kunne jeg sittet ved brygga hele dagen og hørt på fuglekvitter og sett på ørreten som mer enn gjerne “viser” seg frem.
Men, det har jeg dessverre ikke tid til og dessuten er jeg overbevist om at utsikten og området rundt Storaberget også vil by på flotte naturopplevelser.
Stien er merket på sørsiden av Grinavatnet 182 moh og følger kun deler av vatnet før stigningen i retning sør opp mot Grastofjellet starter. Dette området var bare så fantastisk at jeg glemte meg av og gikk knappe 100 m for langt langs vatnet, stien er godt merket så det jeg kan ikke skylde på det heller 🙂
Stigningen opp fra Grindavatnet og Grastofjellet er på knappe 100 høydemeter og starter gjennom lett bjørkeskog hvor enkelte furutrær tar over på toppen av Grastofjellet. Fjelltoppen jeg nå står på gir også en god utsikt ut over Storavatnet og videre i nord østlig retning. Men, jeg er sugen på enda mer utsikt og Storaberget som er dagens mål står for tur. Først må jeg ned til Lomstjørn som er en del av Grinavassdraget, her kommer jeg til merkeskiltet som er avbildet her. I tillegg ser jeg stien som jeg skal følge tilbake langs tjernet. Siste stigning opp mot dagens mål er nå godt påbegynt og avbrytes av en liten stopp ved bygdeborga.
Fra bygdeborga er det ikke mange hundre meterne igjen i rolig stigning. Utsikten og synet av den flotte varden med Norgesflagget på toppen er ubeskrivelig.
De tunge skyene prøver å tette for sola uten hell, det skaper en helt spesiell stemning hvor jeg lunt og godt sitter på sørsiden av varden og nyter en kopp kaffe. Utsikten ut mot Lutsivassdraget vil jeg ikke prøve å forklare, den må oppleves! På dager med god sikt er det mulig og se langt ut mot havet og inn i Ryfylkeheiene. Jeg startet turen kl. 09:00 og var tidlig oppe og fikk nærmest hele toppen for meg selv. Men, etter to kaffekopper og et par brødskiver mindre må turen videre. Jeg pakker sammen og fortsetter ned mot Lomstjørn hvor stien går på østsiden av tjernet og ned mot et nytt lite tjern som også er oppdemmet.
Her møter jeg på to damer som også skal opp til Storaberget, og totalt på hjemturen møter jeg 12 stk fordelt på 4 puljer. Stien fortsetter mellom Høgenuten 290 moh og Fladafjellet 260 moh ned mot stiskille som jeg gikk mot Grinavatnet først. Nå går turen på samme veg tilbake mot Hogstad og fotturen er over for i dag.
Fantastisk flott tur som mange benytter seg av, det viser godt igjen både på antall folk og i tur boka som er utplassert av Sandnes kommune ved varden på Storaberget.
Annonse