Njåskogen er et turmål med nok boltreplass både for store og små. I tillegg er det et fredfylt og lunt sted på forblåste dager. De mange turmulighetene som er å finne i skogen blir ofte benyttet, også som trimløype da den populære grusveien er belyst hele året. Det er et yrende fugleliv nede ved Frøylandsvatnet og den populære brua Midgarsormen over til “Bryne-siden” og Sandtangen. Sett av 45-60 min på den 3,2 km lange rundturen.
NYHETSBREV
Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.
Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!
* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.
Vanskelighetsgrad – Enkel
Rundturen vi her presenter følger gode grusveier. Det er egen lysløype som gjør dette området populært hele året. Det er lite stigning på rundturen.
På bakgrunn av lengde, stigning og terreng er turen gradert enkel.
Turstart & parkering
Parkering med i Njåskogen langs Kvernelandsvegen i Time kommune
Følg Arne Garborgsveg fra Bryne mot Kvernelandsvegen og videre til det populære 1900-krysset. På venstre side kommer Frøylandsvatnet til syne nærmest samtidig som du ser Njåskogen, fortsett “inn” i skogen til skilting viser vei. Parkeringsavgift kr 20,- (år 2020). GPS posisjon N58 45.195 E5 41.876.
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
Turbeskrivelse
Å ta familieturen til Njåskogen er det godt valg, særlig på forblåste dager som det finnes noen av på Jæren.
I Njåskogen (mot Frøylandsvatnet) er det belyste grusveier som holder god standard. I tillegg finnes det flere “avstikkere” på sti og muligheter – kun fantasien setter grenser!
NB!
Ved inngangen er det satt opp skilt som varsler om båndtvang til din firbente venn hele året.
Turen er gått høsten 2013, dato 11. november.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Annonse
Turreferat
Å ta familieturen til Njåskogen er det godt valg, særlig på forblåste dager som det finnes enkelte av på Jæren. Stemningen er fredfull og vegetasjonen ved Frøylandsvatnet er vakker. Langs Kvernelandsvegen 505 som deler Njåskogen inn i “nedre” og “øvreskogen” finner vi også Skogvokterboligen samt et lite uthus (fjøs og låve). Bygningene er fra år 1931, da fikk skoghesten en stall og skogvokteren hadde i tillegg noen griser, et par kyr samt noen høner.
Grusveien jeg følger i vestlig retning er dekket av skog. Jordarten er en dyp morenejord (sand/grus) dekket av et varierende råhumuslag. I år 1875 ble arbeidet med å plante 35 000 planter påbegynt, avstanden mellom hver var 1,25 m i forband. Hver plante ble satt i oppspadde hull – tenk på den neste gong du tar turen til Njåskogen!
Jeg har fulgt lysløypa ned mot Frøylandsvatnet og det fantastiske synet som møter meg vises på bildet.
Lysløypa slynger seg brått opp til samme nivå som jeg gikk ned fra parkeringsplassen. Herfra går veien blant annet tilbake til parkeringsplassen, for de som ønsker en litt lenger tur er det mulig å gå til Tegle samt Siritjørn hvor det står oppført ei hytte. Skoglaget er eier av hytta etter at Fylkesskogmester Røer døde 1929, det var han som fikk tillatelse til å bygge hytta. Njåskogen ble tidlig tilrettelagt for allmenheten, allerede i år 1981 ble skilt med informasjon om planter, skog og fugle/dyrelivet satt ut. Lysløypa som i dag driftes av Time kommune ble også påbegynt like etter.
Som tidligere nevnt blir skogen brukt av mosjonister og turgåere i alle aldrer. Nå enda mer aktuelt etter Midgarsormen ble bygget og knyttet sammen begge sidene av Frøylandsvatnet.
Njåskogen har opp igjennom årene blitt sett på som en demonstrasjonsskog av første klasse. I tillegg til flott skog og vegetasjon er det store muligheter til å se både ender og svaner i Frøylandsvatnet. God tur!